29 Mart 2012 Perşembe

"Düğün" mutfağındaki kadınların hayat hikayeleri

Herkese merhaba... Herkese merhaba... Herkese merhaba...
Aile yadigarı bir köşkün mutfağında düğün hazırlığı içerisinde buluverdim kendimi.
Gelin, gelinin annesi, anneannesi, en yakın arkadaşı, damadın annesi, damadın ablası, evin emektar yardımcısı ve düğün için ayarlanmış bir yardımcı kızın bulunduğu bir tiyatro oyunu düşünün.
8 kadının oynadığı Düğün'de oyun ilerledikçe her iki ailenin sırlarına bir bir tanık oluyorsunuz. Hayat hikayelerini duydukça bu 8 kadının aslında hiçbirinin birinden farkı olmadığını görüyorsunuz.
Kadınların hikayelerinin anlatıldığı bu oyunun bir özelliği de yazanı, yönetmeni, oyuncuları ve teknik ekibine varana kadar tüm kadrosunun kadınlardan oluşması.
İşte bu ekip içerisinde olan kadınların başarıları ilgimi çekince, kendimi Mask Organizasyon'un sahibi Ahmet Caloğlu'yla telefonla konuşurken buldum. Ve oyunu izlemeye gittim. Harika bir akşam geçirdim. Size de tavsiye ederim.  
2010 yılında Tiyatro Dergisi'nin yılın oyun yazarı ödülünü alan genç yazar Ayşe Bayramoğlu kaleme almış 'Düğün'ü.
Hayatın gerçeklerini bir bir sunan yazar Ayşe Bayramoğlu, isteyenin istediği mesajı verebileceği bir son bıraktı oyun sonunda kucağımıza, tıpkı seçim sizin kadınlar der gibi... Tarzı çok hoşuma gitti. Yüreğine sağlık.
48. Altın Portakal Film Festivali en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü alan Tilbe Saran, ilk yönetmenlik deneyimi Düğün'de, sade anlatım tarzıyla kadınların hayat hikayelerini, tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Emeğine sağlık.
Usta oyuncu Yıldız Kenter'in ilk öğrencilerinden, tiyatro ve sinemada birçok başarılı yapımda yer alan, Düğün'ün baskın karakteri Güler Ökten'in başarılı performansı görülmeye değerdi. 
Sakin görünümünün yanısıra lafı gediğine oturtan tarzını başarıyla sunan usta oyuncu Zerrin Sümer'i Düğün'deki Şerbet karakteri ile canlı izlemenin keyfi bir başkaydı benim için.
Sevilen komik kadın karakterlerin altına imzasını atmış usta oyuncu Şebnem Sönmez'in ve genç ama tiyatro aşığı Eda Çatalçam, Evren Ercan, Serpil Göral ve Maria Akgüllü'yü Düğün'deki ayrı ayrı başarılı performanslarından dolayı tebrik etmek istiyorum.
Başarılı sahne tasarımı Başak Özdoğan, ışık tasarımı Ayşe Ayter ve müziklerinin Serpil Günseli'ye ait oyunu kadın elinin değdiği fazlaca belli olan oyunu izlemekten müthiş keyif aldım.
İzlememe vesile olan Mask Organizasyon'un değerli sahibi Ahmet Caloğlu'na teşekkür ediyorum.
Ve müsaadenizi istiyorum. Yeniden görüşünceye kadar en çok beni özleyin. En çok beni özleyin. En çok beni özleyin. Hatta bir tek beni özleyin... Özleyinnnn...

2 yorum:

  1. Sayfanı keşfettiğime sevindim canm..
    Takibindeyim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. merhaba sizi görmek ne güzel... hoşgeldiniz hoşgeldiniz :)hemen kahve içmeye hayat kafe tariflerine geleceğim ben de görüşürük :))

    YanıtlaSil