13 Şubat 2012 Pazartesi

"Kafesten bir kuş uçtu"

(Guguk Kuşu)" Kocaeli'de
Herkese merhaba... Herkese merhaba... Herkese merhaba...
Dünyaya geldiğinizde önünüze biri dikilir ve "kurallar" der.
İşte o kurallar sizin deli ya da akıllı olduğunuzu belirler.
Peki deli kim? Ya da kim akıllı?
Kimin akıllı olup, kimin olmadığına toplum kararı veriyor.
Halbuki hangi ölçüt delilik kavramına akıllı bir bakış açısı getirebilir ki?
Uzayan sorulara inat, akıl ile deliliğin dehlizlerinde yönümüzü bulmaya çalışıyoruz hayatta.
Nereden mi çıktı bu delilik konusu?
Kocaeli Şehir Tiyatroları'nın "Kafesten bir kuş uçtu (Guguk Kuşu)" oyununu izlerseniz, akıllılık ve delilik durumları birbirinden ince bir çizgiyle ayırırken, kimin deli kimin akıllı olduğuna siz karar vereceksiniz belki de.
Oyunun kahramanı Mc Murphy mahkumiyet cezasını çalışarak çekmek yerine, hastanede delilerle eğlenerek geçirmek ister. Küçük bir numarayla hastaneye gelmeyi başarır ve sonrasında olaylar gelişir.
Konu hakkında tek kelime daha  yazmam sevgili okur. Eğer çok merak ettiyseniz, gider oyunu izlersiniz. Kaldı ki kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
Yok eğer izleme olanağım yok derseniz, o halde üzülmeyin. Çünkü, "Kafesten bir kuş uçtu" Amerikalı yazar Ken Kesey'in ilk romanıdır. Kitap, 1962'de Amerika'da ilk baskısını yaptığında, altmışlı yılların en iyi yapıtı seçilir. Kitabı edinip okuyabilirsiniz.
Onuda mı yapamıyorsunuz, yuh size demeyeceğim, bir alternatif daha sunacağım.
İnsanın kanını donduran bir ustalıkla yazılmış roman sinemaya uyarlanır, "Kafesten bir kuş uçtu" namıdiğer
Guguk Kuşu, 1976 yılında 9 dalda oskara aday olur ve dört büyük ödülü alarak sinema tarihine geçer. Hala izlemediyseniz, ne duruyorsunuz?
Ama filmi izleyen biri olarak, tiyatroda izlemenin keyfini asla vermediğini üzerine basa basa söylemek isterim. Neden mi?
Çünkü düşünsenize, kuşkusuz dünyanın en iyi teksleri arasında yer alan "Guguk Kuşu", Kocaeli'de, bunu bilmek bile heyecan verici. Bu bir ayrıcalık... Çok şanslıyız.
Üstelik sizi uyarmalıyım oyun kapalı gişe oynuyor. Biletinizi günler öncesinden ayırtmalısınız. 
Özellikle bu muhteşem oyunun bizimle buluşmasına vesile olan genel yayın yönetmenimiz Nejat Birecik'e sevgilerimi iletmek isterim. İyiki varsınız.
En az "Küheylan" oyunu kadar tadı damağımda kalan bir görsel ve zihinsel ziyafet izlememize olanak sağlayan yönetmenimiz Yunus Emre Bozdoğan'a sonsuz teşekkürler. İyiki varsınız.
Müthiş performansla sergilenen oyunu izlemiyor, adeta yaşıyorsunuz. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, kendilerini bir kez daha ayakta alkışlıyorum. İyiki varsınız.
Birbirinden başarılı oyuncularımız Barış Falay, Eylem Tanrıver Varlı, Engin Benli, Aydın Sigalı, Erdem Irmak, Tekin Ezgütekin, Cemal Aldıç, S.Taylan Ertuğrul, Nuri Karadeniz, Ozan Şahin, Utku Oğuz, Işık Öztorun, Nurcan Tural, Senem Akman, Mustafa Arpacıoğlu, Aytek Mete Elgün, Ferdi Yıldız, Volkan Dinç, Talha Kaya, Seçil Onur iyiki varsınız...Kocaeli için ciddi bir şanssınız...
HAYDİ KOCAELİ İYİ SEYİRLER...

2 yorum:

  1. edebi ve tiyatral bir geziydi,yazını okumak beni tiyatroda hissettirdi...derhal bilet bulmak için girişimlere başladım...yine keyifli yazılarında buluşmak üzere...kalemin hiç tükenmesin...

    YanıtlaSil
  2. merhaba, oyun gerçekten harikaydı önceden gitmiştim bu oyuna ve ben çooook beğendim,kocaeli şehir tyatrolarının bütün oyunları çok güzel saymakla bitmez,kadrosu da müthiş...kocaeli şehir tiyatrolarının diğer oyunlarınıda büyük bir merak ve sabırsızlıkla bekliyorum takipçisiyim.herkesin emeğine sağlık....

    YanıtlaSil