16 Aralık 2012 Pazar

Nitelikli dolandırıcılara itibar


Herkese merhaba...  Nitelikli dolandırıcılar hepimize bir telefon kadar yakın sevgili okur. Derler ya teknoloji gelişti, mertlik bozuldu. Bizim halimizde o misal.
Bir gün cep ya da ev hiç fark etmez, telefonunuz çalar ve açarsınız. Telefonun ucundaki ses polis olduğunu söyler, size isminiz ve soy isminizle hitap eder hatta daha ileri gider aile bireylerinizin ismini sayar ve devam eder.
Kullanmış olduğunuz cep telefonundan emniyet görevlisi, askeri rütbeli ve hakim-savcı konumundaki şahısların eşlerinin rahatsız ve taciz edildiğini iddia eder. Bu şahısları yakalamak için çalışma yapıldığını ve bu çalışma için sizden kimlik numaranızdan tutunda, kredi kartı bilgilerinize varana kadar her şeyi öğrenmeye çalışır. Ya da;
Telefonunuzun sim kartının kopyalandığı, hattınız üzerinden yüksek miktarda görüşmeler yapıldığı ve yüklü miktarlarda borcunuz olduğu söylenir. Bir anda bunları duyunca şok olursunuz. 
Telefonun ucundaki ses devam eder, bu kişilerin tespiti için kimlik ve kredi kartı kullanıyorsanız onun bilgilerini talep eder. Yok eğer onu dinlemeye devam ediyorsanız ve soru sormuyorsanız, daha da ileri giderek, sizden peşin para alarak bu işi çözebileceğini söyler.
Bir başka numarası ise şudur: Telefonunuzu teröristlerin kullandığını, çok konuşma yapıldığını, sizin teröristlere yardım ve yataklık ettiğinizi iddia eder. Şok olur, dinlemeye devam eder ve saf saf inanır soru sormazsanız; telefonun ucundaki ses, faturanızın çok yüksek olduğunu söyleyip size ikinci şoku yaşatır. Ardından tüm bu durumların çözümlenebilmesi için sizden falanca bankaya para yatırmanızı talep eder.
Hatırlarsanız son birkaç yıldır cep telefonlarımıza ödül kazandınız mesajları sıkça gelirdi. Eğer bu mesajlara inanıp, mesajın peşine düştünüz mü bu yandığınızın resmiydi. Sizden yüklü miktarda kontör ya da para talep eden, haksız kazanç elde etmek için türlü türlü bahanelerle sizi arayan nitelikli dolandırıcıların eline düştünüz demektir.  
Hatta sosyal medya kullanıcısı iseniz, orada da sizi bulabiliyorlar. En yakın arkadaşınızın facebook adresini ele geçiriyorlar ve onun adına sizden para ya da kontör istiyorlar. Hesapta siz de arkadaşınızla konuştuğunuzu zannedip, her türlü şahsi bilginizi paylaşıyorsunuz. Ya da size verilen hesaba, arkadaşınız olduğunu düşünerek, istenilen parayı alelacele yatırmak için internet bankacılığını bile kullanabiliyorsunuz, şayet şüpheci bir yapıya sahipseniz arkadaşınızı telefonla ararsanız, dolandırılmak üzere olduğunuzu görebilirsiniz.
Her şey bu kadar basit. Her söylenene inanmayalım, araştıralım sevgili okur. Kolay para kazanmıyoruz ne de olsa değil mi? Aklımızı başımıza alalım lütfen.
Son bir haftadır yakın çevremden bu tür telefon alan o kadar çok insan oldu ki sizinle paylaşmak ve uyarmak istedim. Dikkat edelim lütfen.
Bugün de bana ayrılan sütunların sonuna geldik, bana müsaade. Yeniden görüşünceye kadar en çok beni özleyin. Keyifli hafta sonları diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder