21 Ocak 2013 Pazartesi

Düşün peşime saraya gidiyoruz



Herkese Merhaba… Eğer yolunuz bir gün Kocaeli’ye düşerse ya da Kocaeli’de mi yaşıyorsunuz hiç farketmez, demiryolunun kuzeyinde kalan İzmit Saat Kulesi’nin yanında muazzam bir yapı olan Kasr-ı Hümayun namıdiğer İzmit Sarayı’nı mutlaka ziyaret edin derim.  Yok eğer edemediyseniz de dert etmeyin… Bugün sizi İzmit Sarayı’na götüreceğim… Düşün peşime…
Avlanmayı çok seven Sultan Abdülaziz, avlandığı zamanlarda kalmak düşüncesiyle Dolmabahçe Sarayı’nın bir benzerini İzmit dolaylarında yaptırmaya karar verir. 1874 yılında Mimar Karabet Amira Balyan’a bugünkü Saat Kulesi’nin hemen yanı başındaki alana, Kasr-ı Hümayun’u yaptırır. Zamanında birçok padişaha ve devlet adamlarına ev sahipliği yapan İzmit Sarayı 16 Ocak 1923'te eşsiz lider Mustafa Kemal Atatürk'ü ağırlar.
Büyük zaferden sonra çıktığı Batı Anadolu gezisi esnasında İzmit'e gelen Atatürk bir basın toplantısı gerçekleştirir. 16 Ocak 1923 Salı günü 21.30'da başlayan toplantı 17 Ocak 1923 sabahına kadar devam eder.  
Ülkemizin içinde bulunduğu şartların yanısıra, Kurtuluş Savaşı'nın değerlendirmesi ve 29 Ekim 1923'te ilan edilecek Türkiye Cumhuriyeti'nin halka anlatılması konularının konuşulduğu toplantıyı Adnan Adıvar organize eder. 
Toplantıya Tevhid-i Efkar Gazetesi'nden Velit Ebüziyya Bey, Vakit'ten Ahmet Emin (Yalman) Bey, Akşam'dan Falih Rıfkı Atay, İleri'den Suphi Nuri İleri, İkdam'dan Yakup Kadri Bey (Karaosmanoğlu),Tanin'den İsmail Müştak Bey, Halide Edip Adıvar ve Kızılay Başkanı Hamit Bey ve İleri Gazetesi'nin İzmit Muhabiri Hakkı Kılıçoğlu katılır.
Bu toplantı Erzurum ve Sivas Kongreleri kadar önemli bir toplantı olarak tarihe geçer. Çünkü İzmit'teki basın toplantısında ülkemizin yeni rotası çizilir, cumhuriyetimizin temelleri atılır. 
Atatürk'üm Kurtuluş Savaşı boyunca yazılarıyla, yaptıkları haberlerle milli mücadeleye katkılar sunan gazeteci ve yazarlarla ülkemizin geleceğini konuşur, onların fikirlerini alır.
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti bugünü 1988 yılından beri "Basın Onur Günü" olarak kutlamaya başlar.
İşte biz basın mensupları da Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin önderliğinde her yıl Basın Onur Günü’nde özel bir organizasyonla “Ata”mızla İzmit Sarayı’nda buluşuruz.
Sarayın içine adımımı attığım an kalbim delice bir hızla çarpmaya başlar. İçim içime sığmaz sevgili okur. Çünkü sarayın içine girdiğimde bütün basın mensupları içerideki konuklarla ilgilenirken, birbiri üzerine flaşlar patlarken, ben o günün tarihini solurum. Muhteşem özel kokuyor saray. Adeta 16 Ocak 1923'e yolculuk yaparım. Atatürk'ümle olduğumu hisseder, mesleğimi yaparken duyduğum keyifle bir kez daha gurur duyar kendimi özel hissederim.
Sarayın içindeki odalara bir bir girip çıkarım. Sonra Atatürk’ümün orada olduğunu hayal ederim. Heyecandan kalbim fırlayacakmışcasına çarpar. Girişteki merdivenlerden birkaç basamak yukarı çıkarım. Toplantı masanın başında oturan geçmişten çıkıp gelmiş basın mensuplarını birbir selamlarım.Bir yandan da Atatürk’ümün sesini duyarım. Heyecanını paylaşırım. Eşsiz liderimizin insanlara değer veren, gönlümüzün derinliklerine işleyen o masmavi bakışlarının verdiği güven hissiyle huzur bulup, basın mensuplarının sorularına verdiği içtenlikli cevapları dinlerim. Mesleğime bir kez daha aşık olurum.
Bu özel günü Kocaeli'ye armağan eden değerli gazeteci büyüklerime huzurlarınızda bir kez daha sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 
Hal böyleyken bugünde bana ayrılan sütunların sonuna geldik sevgili okur, yeniden görüşünceye kadar en çok beni özleyin… Hatta bir tek beni özleyin… Özleyin... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder