27 Mart 2013 Çarşamba

DİŞİ HOROZ Kervansaray'da


"Birbirinizin ne efendisi, ne de kölesi olun... Birbirinize eş olun eş... Eşit değil eş...
Birbirinize üstünlük taslamayın... Her birinizin yarım olduğunu ancak, bir araya geldiğinizde bir olduğunuzu, bütünleştiğinizi sakın aklınızdan çıkarmayın... 
Onun için birbirinizi sayın, birbirinize saygılı olun ve dahi her daim birbirinizi çok sevin, aşkla sevin olur mu?
Çünkü, nasıl bir maddenin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçasına molekül denirse, bir toplumun temel özelliklerini taşıyan en küçük birimine de aile denir.
Eğer bir toplumda aile içinde huzur yoksa, kalmamışsa o ülkede huzuru tesis edemezsiniz...
Eğer bir toplumda aile içi şiddet varsa, sokaktaki şiddeti engelleyemezsiniz.
Eğer bir toplumda aile içinde efendilik-kölelik sistemi varsa, o ülkede köleliği ortadan kaldıramazsınız...
Eğer bir toplumda aile içinde adil davranış biçimi yoksa, o ülkede adaleti hakkıyla uygulayamazsınız.
Eğer bir toplumda aile bireyleri birbirine saygı duymuyorsa, birbirini yeterince sevmiyorsa, o ülkede insanların birbirine saygı duyup, sevmesini bekleyemezsiniz.
Eğer bir toplumda aile bireyleri birbirine karşı dürüst değilse, birbirlerine güvenmiyorsa o ülkede güven ortamı oluşturamazsınız...
Velhasılı kelam; eğer bir toplumda aile içinde demokrasi yoksa, o ülkede demokrasi olmaz/olamaz... Çünkü; her toplum kendisini yönetecek olanları, kendi gibi olanların arasından seçer, vesselam... "
Herkese merhaba.. Keyifli bir haftasonun da daha beraberiz sevgili okur. 
Kocaeli Şehir Tiyatrolarımızda sahnelenen "Dişi Horoz" oyunundan birkaç satır alıntıyla başladım yazmaya bugün. Yazar ve yönetmenliğini Mehmet Beyazıt'ın yaptığı Dişi Horoz isimli oyunumuzu keyifle izledim. Sizinle de paylaşmak niyetim.Öncelikle yıllarını tiyatroya vermiş üstad Mehmet Beyazıt'ı tanıyalım biraz.
Tiyatro yaşamına profesyonel anlamda 1971 yılında Anadolu'da merhaba diyen Mehmet Beyazıt,    67 il, 400'den fazla ilçe ve 300'den fazla köyde değişik gruplarla sergilenen oyunlarda; oyuncu, yazar, yönetmen, tiyatro işvereni olarak yoğun bir tempoyla çalışır.
Üstelik tiyatro yaşamının yanı sıra televizyon, ve sinemada birçok prodüksiyonda oyuncu, yönetmen, yönetmen yardımcılığı, prodüksiyon amirliği, yapım koordinatörü ve senarist olarak da görev alır Mehmet Beyazıt.
2011-2012 sezonu itibariyle de Kocaeli Şehir Tiyatroları'mıza katıldı Mehmet Beyazıt.
Kösem Sultan, Resimli Osmanlı Tarihi, Derviş ve Ölüm adlı oyunlarından hatırlayacaksınız Mehmet Beyazıt'ı sevgili okur.
Yok hala hatırlayamadıysanız, işte size harika bir teklifim var. 
Geleneksel Türk Tiyatrosu kimliğiyle ön plana çıkan Gölcük Kazıklı Kervansaray Sahnemizde, üstad Mehmet Beyazıt'ın yazıp yönettiği "Dişi Horoz" oyununu izleyin derim.
Haftanın önerisini sunduktan sonra bugün bir de baktım ki, yine bana ayrılan sütunların sonuna gelmişiz sevgili okur. Yeniden görüşünceye kadar en çok beni özleyin. Bir tek beni özleyin. Özleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder